Афро фестивал, музика и плес у покрету


Музиколошки институт САНУ Вас са задовољством позива на отварање изложбе у оквиру „Афро фестивала” – „Уметност, упркос свему – савремена афричка уметност из збирке Илије Губића” (кустос: Александра Гачић) у Muzej afričke umetnosti / The Museum of African Art (Андре Николића 14, Београд) у петак, 23. јуна 2023. у 18 часова. Том приликом биће изведен концерт „Музика и плес у покрету” у заједничкој организацији Музиколошког института САНУ и Музеја афричке уметности, који је осмислила и припремила др Марија Думнић Вилотијевић с тимом.

Настојећи пре свега да избеглицама боравак у новој и удаљеној средини буде прихватљивији, да буде подржана њихова потреба да на афирмативан начин прикажу своју културу широј друштвеној заједници у Србији, а потом и да у Србији буду обогаћена сазнања о музици и плесу земаља источне Африке, кроз серију извођачких радионица које су етномузиколошки вођене, припремљен је концерт традиционалних народних, као и савремених популарних песама и плесова из Бурундија и Етиопије. Идеја овог концерта јесте да прикаже позитивне аспекте измештања и прекограничне мобилности у геополитичком смислу, односно да потпомогне ширење мреже културних контаката – миграцијом и путевима избеглица путују и музика и плес, па се овим креативним изразима превазилазе различите друштвене границе и настају нова културна богаћења.

На програму ће бити кореографије савременог афробит плеса, импровизације на мембранофоним ударачким инструментима, као и успаванке, религијске, љубавне и свадбене песме из обе земље, у аранжманима који су били могући у условима миграције и који су у складу с естетским вредностима извођача. Нумере ће извести солисти из аматерских групa певача, свирача и плесача, који су се у својим земљама порекла на различите начине бавили музиком и плесом, “Sounds of East Africa” и “NG Kids”.

Овим концертом подржава се обележавање Међународног дана избеглица, који су установиле Уједињене нације (20. јун).

Концерт је организован у оквиру радног пакета “Should I Write or Should I Act: Applied Musicology and Ethnomusicology in Serbia Today” којим руководи др Марија Думнић Вилотијевић, унутар пројекта “Applied Musicology and Ethnomusicology in Serbia: Making a Difference in Contemporary Society – APPMES”, који финансира Фонд за науку Републике Србије – Science Fund of the Republic of Serbia

#appmes#fondzanauku