др Марија Голубовић

Библиографија

БИОГРАФИЈА

Марија Голубовић рођена је у Београду 1990. године. Године 2008. уписала је Клавирски одсек Факултета музичке уметности у Београду, на коjeм је завршила основне (2012) и мастер студије (2013) у класи проф. Дејана Синадиновића. Kод истог професора завршила је 2015. специјалистичке студије из клавира, а 2016. и специјалистичке студије из камерне музике у класи проф. др ум. Јасне Туцовић. Током свог школовања похађала је бројне мајсторске курсеве (код Арба Валдме, Игора Лазка, Ћинције Бартоли, Мауриција Моретија и Тамаре Стефановић). На завршној години основних и на мастер студијама била је стипендиста „Доситеја“ – Фонда за младе таленте при Министарству омладине и спорта Републике Србије.

Добитник је многих награда и признања на домаћим фестивалима и такмичењима, а посебно је запажен њен наступ на 46. Мокрањчевим данима у Неготину (2011), када је у оквиру програма „Млади пијанисти Листу“ извела Листову транскрипцију Бетовенове Пете симфоније. Сарађивала је са Симфонијским оркестром Факултета музичке уметности као солиста и члан оркестра. Наступала је и са Уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Хором Министарства одбране и Војске Србије. Активно делује као солиста и камерни музичар.

Године 2016. уписала је докторске студије на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду и као тему дисертације одабрала је проучавање доприноса руске емиграције у музичком животу Београда између два светска рата. Октобра 2021. одбранила је докторску дисертацију под називом „Улога руске емиграције у музичком животу Београда (1918–1941)“ под менторством проф. др Алексеја Тимофејева.

Учествовала је на конференцијама како у земљи, тако и у иностранству (Енглеска, Пољска, Кипар, Хрватска, Португалија, Русија, Босна и Херцеговина, Холандија, Словенија, Летонија). Аутор је преко двадесет радова који су објављени у земљи и иностранству, на српском, енглеском и руском језику.

У фебруару 2019. почела је да ради у Музиколошком институту САНУ као истраживач-приправник, а у јулу 2020. стекла је звање истраживач-сарадник. Од априла 2022. године ради у звању научни сарадник.

Током 2019. Године била је ангажована на пројекту Музиколошког института Идентитети српске музике од локалних до глобалних оквира: традиције, промене, изазови (177004) финансираног од стране Министарства просвете и науке Републике Србије, потом 2021–2022. на двогодишњем билатералном пројекту Србије и Словеније Музика као средство културне дипломатије у малим земљама у транзицији: случај Словеније и Србије (Music as a means of cultural diplomacy of small transition countries: the case of Slovenia and Serbia. Руководиоци: др Боштјан Удович и др Весна Пено). Од септембра 2022. ангажована је на пројекту APPMES – Applied Musicology and Ethnomusicology in Serbia: Making a Difference in Contemporary Society (руководилац др Ивана Медић) који финансира Фонд за науку Републике Србије.

Члан је Музиколошког друштва Србије и International Association for the Study of Popular Music. Сарадник је Одбора за заштиту српске музичке баштине Српске академије наука и уметности.